Чорний класичний чай
Основні технологічні процеси чайного виробництва однакові всім сортів: збір, потім зібране сировину обвяливают, скручують, ферментують, просушують, сортують. Різні сорти відрізняються між собою саме ступенем ферментації.
До ферментованих відносять класичний чорний чай (китайський червоний) зі ступенем ферментації 40-80%. Він відрізняється насиченим смаком, яскравим кольором, тривалим терміном зберігання.
.
Чорний чай містить цілий комплекс різних вітамінів, він багатий на корисні амінокислоти, дубильні речовини. При регулярному вживанні напій позитивно впливає на загальний стан організму людини, а саме:
-Стимулює активність мозку. Теанін та кофеїн допомагають швидко сконцентруватися, підвищують працездатність.
-Сприяє схуднення. Теїн прискорює метаболізм, йод – знижує апетит, пектин – перешкоджає засвоєнню простих вуглеводів. Так, 1 чашка напою за 30 хвилин до їди допомагає спалити до 300 ккал.
-Зміцнює імунітет. Танін знижує вплив вільних радикалів, надає напою антибактеріальних властивостей.
-Зменшує ймовірність розвитку ракових клітин. Завдяки поліфенолам клітини організму надійно захищені від негативних впливів.
-Знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок того, що флавоноїди чорного чаю борються із «поганим холестерином».
-Допомагає відновити енергію. При запамороченні, нудоті, слабкості достатньо вжити 1 чашку солодкого чаю, щоб відчути полегшення
У професійній класифікації чаю використовується ряд абревіатур, де кожна літера позначає певну властивість чаю – величина та тип листа, спосіб його обробки, зміст певних частин чайної втечі.
S – Souchong, сушонг (велике листя з високим ступенем скручування)
P – Pekoe, Пеко (короткіше листя без «нирок»)
OP - Orange Pekoe (збір йде, коли нирки вже розкрилися)
OPA – Orange Pekoe A (більше листя, ніж в OP)
FOP - Flowery Orange Pekoe (OP з добавкою кінчиків чайних бруньок, типсів)
GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe (теж, але з «золотистими» типсами)