Матча ( Анчан )
Маття (мачча, мат-ча, матчу) – це зелений чай, що виготовляється у вигляді порошку. Матча є традиційним чаєм, який використовується в японській чайній церемонії. Має солодкуватий смак і насичений аромат. Завдяки великому вмісту у листі хлорофілу чай має яскраво-зелений колір, за що його іноді називають нефритовим напоєм.
Вперше мати з'явився в Китаї в Х столітті під час правління династії Сун. У Японію ж нефритовий напій було завезено XII столітті. І якщо на батьківщині чай був поступово забутий, то в Японії він набув великої популярності і став невід'ємною частиною місцевої культури.
Чим корисна мати На відміну від інших сортів чаю матчу випивається разом з чайним порошком, що робить одну чашку матчу рівносильною за силою впливу всіх корисних властивостей десяти чашкам звичайного зеленого чаю. Матча містить велику кількість антиоксидантів, а також мікроелементів (кальцій, цинк, залізо, магній, натрій, фосфор тощо) та вітамінів (А, С, Е, В1, В6).
Якщо ви любите і плануєте готувати вдома матча, ми рекомендуємо придбати бамбуковий вінчикк, по-японськи часен. Його особливий дизайн розбиває грудочки і створює на поверхні чаю щільний шар піни. Якщо у вас немає часен, використовуйте звичайний маленький вінчик або електричний спінювач молока. Збивати або перемішувати виделкою або ложкою не вийде.